Steven Aalders - Geen kleur is herhaalbaar

Het lijkt zo eenvoudig. Een monochrome achtergrond en 4 of 7 of 12 kleine rechthoeken in verschillende kleuren. Dat zou je het schema kunnen noemen, een samenvatting die even kort als nietszeggend is. Want op de doeken van Steven Aalders is zo veel meer aan de hand. Ze hebben de vanzelfsprekendheid van wat natuurlijk en begrijpelijk is, maar voordat de dingen zo waargenomen kunnen worden is er van alles gebeurd, en gedacht zoals bij Aalders. Op het oog ziet een schilderij van hem er eenvoudig en helder uit, dichtbij en vertrouwd. Alsof je zoiets al wel eens eerder gezien hebt. Maar dat eerste oog bedriegt, zoals zo vaak. Niets in zijn geometrisch-abstracte schilderijen is gemakkelijk of eenvoudig. Alles is overdacht en bezonken, zorgvuldig gemaakt en gegroeid.

In galerie Slewe toont hij zijn recente werken onder de titel Celestial Chart, een voortzetting van waar hij in 2005 mee begon: de Cardinal Points, de windrichtingen. Dat is een vorm van oriëntatie die de blik horizontaal richt op de wereld. Elk doek uit die serie bestond uit een monochrome achtergrond en daarin vier kleine rechthoeken die elk haaks op de zijde van het schilderij staan. Vier richtingen, vier verschillende kleuren. Dat schema heeft hij in zijn nieuwste werk verdubbeld of verviervoudigd waardoor de geabstraheerde vorm van een ster ontstaat en het oog dus verticaal gericht wordt. Van de aarde naar het universum. In elk schilderij vindt die onvoorstelbare vergroting van ruimte en blikveld plaats, vanuit de intimiteit van een helder schema naar de oneindigheid van onze verbeelding.

Een schilderij van Aalders hypnotiseert. De kleuren die hij gebruikt zijn spectrale kleuren. Ze zijn afgeleiden van rood, geel, blauw, groen, paars en oranje. Maar geen enkele kleur komt zo uit de tube. Elke kleur is gemaakt, zorgvuldig gemengd met de andere kleuren van het doek. Geen kleur is dus herhaalbaar. Alle kleuren kruipen naar elkaar toe en krijgen een verbinding met elkaar. Ze staan niet tegenover elkaar maar naast elkaar, binnen de vertrouwdheid van een familie. En juist omdat die kleuren zo met elkaar te maken hebben ontstaan er visuele patronen die een beeld opleveren. Een beweging, een ruimte, een lichtval. Tegelijkertijd blijft het formele schema intact en onderscheiden de rechthoeken zich van elkaar en van de achtergrond.

Steven Aalders is een klassiek schilder wiens werk in de collecties van musea (het Stedelijk o.a) en bedrijven (ABN AMRO, AkzoNobel, Bouwfonds) aanwezig is. Zijn werk staat in een traditie die loopt van Vermeer via De Stijl en het constructivisme tot in de geometrisch abstracte kunst van de recente geschiedenis. Binnen die context beweegt zijn werk zich. Beweegt inderdaad, hoe formeel je zijn werk ook kunt omschrijven, elk schilderij is een autonoom groeisel en elk schilderij gaat weer een stap verder. Sommige kunstenaars hebben op het oog weinig nodig om veel te kunnen zeggen en te verbeelden.

Steven Aalders

t/m 14 februari in galerie Slewe, Amsterdam

info: 020-6257214 of www.slewe.nl

Prijsindicatie: € 3.850 - € 14.500 (serie van 5 schilderijtjes)

Gepubliceerd in Het Financieele Dagblad, bijlage Persoonlijk, 17 januari 2009
Terug naar overzicht