The singer, not the song

Norbert Schwontkowski (Bremen, 1949) is een meester van de leegte. De geschilderde leegte die ruimte schept en het doek onder spanning zet. In die leegte schildert hij altijd iets concreets, iets wat we kennen uit onze wereld. Een bootje op het oneindige water, een vogelkooi aan een kale boom, een lampion die spaarzaam licht strooit in het donker, een enkele stoel aan een tafel, een telefoonpaal. Alsof die figuren en dingen er alleen maar zijn om de leegte te benadrukken en daarmee een eenzaamheid oproepen. Schwontkowski’s doeken zijn nooit heel groot. Maar de wereld die hij oproept is groot van verbeelding. De figuren die de wereld bevolken zijn altijd klein. Verloren als ze lijken in een wereld die leeg geschilderd is.

In zijn werk op papier bereikt hij een zelfde effect, op een omgekeerde manier. Niet door op te vullen maar door het papier onaangeraakt te laten. Ook hier zijn de afmetingen relatief bescheiden. Maar door veel van het papier te laten zoals het is wordt de voorstelling in onze waarneming groter. En komen de randen van het blad onder spanning te staan. Alsof de koppen, dieren en dingen opgesloten zitten in de tekening en ze eruit willen springen, de wijde wereld in.

Schwontkowski laat bij Grimm Fine Art tekeningen van de afgelopen 20 jaar zien. Een kijkje in zijn kunstenaarschap. Zoals hij het zelf formuleert op een van zijn tekeningen: “The singer, not the song”. Het is vooral de hand van de meester die je ziet. Het potlood en het aquarelpenseel die in de beschutting van het kleine blad de vrijheid hebben om ogenschijnlijk zo maar wat te tekenen. Elke tekening toont een eigen wereld in vervreemding. Door de dingen net iets anders voor te stellen dan ze zijn. De vaas tekent hij wel met schaduw maar hij staat nergens op, zweeft dus in de ruimte. Een paar minuscule figuurtjes die in de lege ruimte lopen, op weg naar een horizon die er niet is; de wereld van Schwontkowski wordt slechts begrensd door de randen van het papier. In zijn tekeningen gaat het ook om het weglaten. Wat hij niet tekent is minstens zo belangrijk als wat hij wel laat zien.

Schwontkowski’s werk is de laatste jaren erg in trek. Op elke beurs kom je zijn werk tegen. Galeries vechten om het te kunnen exposeren. Zijn basisgalerie is in Berlijn, maar hij is ook vertegenwoordigd door galeries in Milaan, Parijs, Bremen en bij twee galeries in Amsterdam. En nu zijn werk ook wordt getoond in New York zijn de prijzen nog verder de lucht in gegaan. De mooie tekeningen zijn nog redelijk van prijs.

Norbert Schwontkowski

t/m 28 februari bij Grimm Fine Art

info 020-4227227 of www.grimmfineart.com

Prijzen van € 1900 tot € 3900

Gepubliceerd in Het Financieele Dagblad, bijlage Persoonlijk, 7 februari 2009
Terug naar overzicht