Then and now

Het was in 1979 dat schilder Toon Verhoef (1946) en de Engelse beeldhouwer Nicholas Pope (1949) samen exposeerden. De Amsterdamse galerie Art & Project, internationaal brandpunt voor de eigentijdse kunst van die jaren, toonde hun werk. Pope op de begane grond, Verhoefs schilderijen hingen op de eerste verdieping.

Zo veel jaren verder zijn ze weer samen, in galerie Onrust, en nu in dezelfde ruimtes. Boven een keuze uit hun werk uit de jaren 1976 – 1981. Een kleine, maar kunsthistorisch belangrijke ontmoeting: zo zag een tentoonstelling er toen uit, zo zag de modernste kunst er toen uit. Twee nogal verschillende kunstenaars die aan het begin stonden van een belangrijke carrière en die, zeker achteraf gezien, in hun artistieke zoektocht heel erg bij elkaar pasten. Bij beiden zie je hoe ze de vorm en daarmee het beeld veroveren op de materie. Verhoef doet dat door in dunne lagen de verf aan te brengen en weg te schrapen, een traag proces dat uiteindelijk een grafische vorm oplevert, en dus ook een tegenvorm, de restruimte. Dat is zijn beeld, een balans tussen vorm en tegenvorm, tussen verf en voorstelling. Pope, de beeldhouwer, verovert zijn beeld door blokken hout of stenen te stapelen tot er een autonome vorm ontstaat, een abstract beeld dat je heel erg bewust maakt van materie, massa en volume.

Op de begane grond wordt zichtbaar hoe de twee meesters zich vernieuwd hebben. Popes beelden blijken veel fragieler en vooral persoonlijker geworden. Het minimalisme is geëvolueerd naar kunst met een verhaal. En Verhoef schildert nog altijd gelaagd en schraal, maar het beeld is veelzijdiger en dynamischer geworden, en nog steeds in balans.

Prijzen variëren van € 5.150 tot € 38.500 (Pope) en van € 18.000 tot 31.500 (Verhoef).

Galerie Onrust, Planciusstraat 9, Amsterdam. De tentoonstelling Then and Now loopt tot 14 januari.

Gepubliceerd in Het Financieele Dagblad, bijlage Persoonlijk, 23 december 2011
Terug naar overzicht